Jump to content

Manifestation Pour La Diversité Linguistique à Béziers 17 Mars 2007


catoc

Recommended Posts

si vous pouviez le post-iter comme l'an dernier!!merci beaucoup!!(et même si vous ne le faites pas!!)

c'est le 17 mars 2007 désolé!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :rolleyes:

et bravo pour les institutions de la région sur ce point, c'est un bon début!!

appel à manifester

Par le collectif, dimanche 24 septembre 2006 à 23:01 :: l'appel à manifester

texte en français de l'appel à manifester

Anem ! per la lenga occitana, òc !*

Appel à la manifestation du 17 mars 2007 à Béziers

(texte téléchargeable en bas de page)

La préservation de la diversité linguistique et culturelle dans le monde est un enjeu majeur pour les années à venir. En France, la situation légale est pourtant défavorable à cette préservation. La langue occitane, notamment, est particulièrement menacée par l'absence de politique positive pour sa transmission.

Il faut donc, sur le territoire où se parle l'occitan, créer un environnement favorable à l’enseignement de la langue et dans la langue, à la création culturelle en occitan, à la présence de la langue dans les médias électroniques, audiovisuels et écrits, à son emploi dans la vie publique et sociale. Tout cela sera un encouragement à la transmission familiale de l'occitan.

Les médias

Nous voulons un service public de radio et de télévision en langue occitane.

Nous demandons une aide spécifique pour les opérateurs privés (radios associatives, télévisions, presse ) qui travaillent en faveur de la langue occitane.

La création

Le soutien à la création, c'est une politique spécifique en faveur de l’édition, du théâtre, du spectacle vivant en général, du cinéma et de la musique.La population doit pouvoir découvrir une culture trop souvent occultée.

L’enseignement

Il faut que chacun puisse choisir s'il le souhaite un enseignement sous des formes diverses :

* un enseignement en occitan ( bilingue à parité horaire ou en immersion) ;

* un enseignement de la langue et de la culture occitanes ;

* un enseignement spécifique en direction des adultes.

Il s'agit d'une politique d'offre généralisée.

La vie publique

L’occitan doit être présent dans la vie publique. Cela veut dire par exemple :

* le respect de la toponymie et la mise en place d’une signalisation bilingue ;

* l’encouragement à l’utilisation de la langue occitane dans les lieux publics et dans la vie sociale.

Toutes ces demandes ont pour seul but de permettre à une langue de vivre et à ceux qui le désirent de l'utiliser. Elles s'adressent à la fois aux collectivités locales occitanes (communes, communautés de communes, départements, régions) et à l’Etat. Chacun doit prendre en charge ce qui est de sa responsabilité. Il appartient à l'Etat d'adapter sa législation.

Le collectif « Manifestar per l’occitan »

Institut d'Estudis Occitans, organisme culturel reconnu d'utilité publique

Felibrige, mouvement de défense de la Langue d'Oc

F.E.L.C.O. Fédération des Enseignants de Langue et Culture d'Oc

Calandreta, écoles occitanes associatives laïques

Òc-Bi, association de parents d'élèves pour l'enseignement bilingue public

Conselh de la Joventut d'Òc, plateforme de la jeunesse d'Oc

Anem ! per la lenga occitana, òc !

Crida per la manifestacion del 17 de març de 2007 a Besièrs

(tèxte telecargable (en diferents dialectes) en fin de pagina)

L'aparament de la diversitat linguistica e culturala dins lo monde es un enjòc màger per las annadas que venon. En França, pr'aquò, la situacion legala es desfavorabla a aquel aparament. La lenga occitana, especialament, se tròba plan macada perque avèm pas de politica positiva per sa transmission.

Sul territòri ont se parla l'occitan, cal donc crear un environament favorable a l’ensenhament de la lenga e dins la lenga, a la creacion culturala en occitan, a la preséncia de la lenga dins los mèdias electronics, audiovisuals e escrits, a son emplèc dins la vida publica e sociala. Tot aquò serà un encoratjament a la transmission de l'occitan per las familhas.

Los mèdias

Volèm un servici public de ràdio e de television en occitan.

Demandam una ajuda especifica pels operators privats (ràdios associativas, televisions, premsa) que trabalhan en favor de la lenga occitana.

La creacion

Lo sosten a la creacion, aquò vòl dire una politica especifica en favor de l’edicion, del teatre, de l'espectacle viu en general, del cinèma e de la musica.

La populacion deu poder descobrir una cultura tròp sovent amagada.

L’ensenhament

Cal que cadun pòsca causir, s'o desira, un ensenhament jos unas fòrmas divèrsas:

* un ensenhament en occitan ( bilingüe a paritat orària o en immersion);

* un ensenhament de la lenga e de la cultura occitanas

* un ensenhament especific destinat als adultes

S'agís d'una politica d'ofèrta generalizada.

La vida publica

L’occitan, lo cal trobar dins la vida publica. Aquò vòl dire per exemple :

* lo respècte de la toponimia e la mesa en plaça d’una senhalizacion bilingüa ;

* l’encoratjament a l’utilizacion de la lenga occitana dins los lòcs publics e dins la vida sociala.

Totas aquestas demandas an una sola tòca : permetre a una lenga de viure e a totes los qu'o desiran de l'utilizar. S'adreiçan a l'encòp a las collectivitats localas occitanas (comunas, comunautats de comunas, departaments, regions) e a l’Estat. Cadun deu prene en carga çò qu'es de sa responsabilitat. Reven a l'Estat d'adaptar sa legislacion.

post-845-1172070491_thumb.jpg

Edited by catoc
Link to comment
  • 4 weeks later...
Guest perrot

Je te sentais un peu seul alors visca occitania

nostra cultura la gardarem

Convivença i paratge

Miquèl Coste que es en carga de l'afar per totas las associacions que organízan, es un pauc desbordats per las anóncias de totas menas. A pogut çaquelà m'informar que al meteis moment que en 2005, i a las meteissas confirmacions de busses qu'en 2005 lo jorn de la manifestacion, mas damora tantas corrièls a sortir que, el, pensa que la chifra de 67 busses seràn despassats, e damora tres jorns ambe segur un fum d'autras suspresas (los occitans e las occitanas son lentas a pensar sortir, mas lo temps serà bèl e la companhia occitanistas sembla fusionar lo vam generalizat per l'occitan).

Es a Capestanh que Fabrici Bernissan e Miquèu Dantin seràn divendres de ser, seràn tanben ajustats per d'autres manifestants velocipedistas venguts de Aurlhac en passar per La Guépia e Carcassona.

Es dissabte maitin que seràn presents per arribar en matinada a Besièrs.

Quasi totes los busses seràn sus las rotas d'Occitània en matinada.

Ai notat mantunes busses : 1-Aran, 2-Barcelona (se parla de 5), 1-Boca-de-Ròse, 2-Niça, 1-Gèrs, 1-Òlt-e-Garona, 2-Gironda, 1-Dacs, 2-Peirigüers, 2-Lemosin, 1-Carcin, 1-Montalban, 1-Rodés, 1-Perpinyà (se parla de 3), 1-Carcassona, etc. Se parla tanben de busses bretons, còrses e savosians.

Atencion los busses son de dimensions variadas ; donc, los organizadors an previst de far pagar un € per un pichon pega-solet e per comptar los manifestants e las manifestantas.

Volètz venir a Besièrs, 14:00, o ajudar a l'organizacion a Besièrs : 04 67 31 18 91 o 06 86 00 66 39 www.manifestarperloccitan.com

Es segur : i aurà pas un Nicolaïescu Sarkočescu Ier dins los manifestants, segur la DGSE (donc serà avertit per saber lo nombre de vòts que aurà pas al primièr torn). El pensa, sosca, pensalha, de fargar una lei per l'occitan, per las lengas de França, e coma l'UMP a pas capitat d'o far en 25 ans, que cal pensar de la preposicion UMPista ? Encara un espèr per doman ? Lo meteis espèr que podem aver dels socialistas ?

Per las prepausicion de Francés Vairon cal anar veire lo site de campanha e un bilhet que ai escrit quq aqueste blòg : http://www.bayrou.fr/propositions/langues-regionales.html + http://jacmetolosa.spaces.live.com/blog/cn...!2383.entry

Es segur tanben : Dominique Voynet farà sa conferéncia de premsa al maitin a Besièrs per partir manifestar contra l'EPR dins lo debut de vrèspe (çò que dona un interès a la seuna faiçon per las lengas de França) : http://gdm.eurominority.org/www/gdm/actual...se-d-voynet.pdf Dominique Voynet es sostenguda per Régions et Peuples Solidaires e lo lògo del movement politic es sul blòg de la candidata, malgrat que los documents de campanha marquèssen pas res sul subjècte.

Qu'en particular, Na Ségolène Royal parla pas a totes los franceses de las lengas de França, la seuna argumentacion es atrocinada per una comunautat, puèi a una autra, aital lo comunautarisme es la règla socialista de responsa sul tèma, per respondre çaquelà a un problèma global francés, al problèma francés de las lengas e de la diversitat de la lora destruccion francesa, la responsa als alsacians : http://gdm.eurominority.org/www/gdm/actual...nse-s-royal.pdf

Los autres candidats se los interèssa pas de parlar del subjècte, es una faiçon d'acreditar lo messatge de purificacion identitària prepozat pels nacionalistas franceses [de Villiers, Le Pen, Laguillier, Sarkozy], o pels franc-maçons iperfranceses e nacional-socialistas del Parti des travailleurs [que lo cap es socialista, coma Georges Frêche, e de l'Aude, siá la meteissa region].

Alara, la manifestacion es encara un còp e per mantunas annadas al punt de l'actualitat de la maufesença francesa en Occitània.

A BESIÈRS MANIFESTAREM a mai de 15000 !

DISSABTE 27 DE MARÇ DE 2007 - 14:00

21:00 farem un big concèrt dins las arènas.

MANIFESTAREM EN PATZ PER L'OCCITAN

E SA DIGNITAT futura :

una television e una radio per totas las regions d'Occitània.

Edited by perrot
Link to comment

é bé oui merci du soutien!!

paradoxalement, sur le forum del'usap ça se boulègne plus qu'ici!!!

(à la hauteur du nombre de post de réponse d'ici mais ça ne veux aps dire que parce qu'on ne fait que lire on n'est aps d'accord ou n'ira pas!!, si je lis quelque chose et que je ne pense pas pouvoir y apporter grand chose, j'évite de poster pour poster!)

anem a totes!!!!!!!!!!!!!!!

manif à béziers l'aprem, repas à la plage le soir et coucher de soleil à carcassonne!!!

beau programme toulousiains!!!!!!!!!!!!!!!!!

Link to comment
Guest perrot
é bé oui merci du soutien!!

paradoxalement, sur le forum del'usap ça se boulègne plus qu'ici!!!

(à la hauteur du nombre de post de réponse d'ici mais ça ne veux aps dire que parce qu'on ne fait que lire on n'est aps d'accord ou n'ira pas!!, si je lis quelque chose et que je ne pense pas pouvoir y apporter grand chose, j'évite de poster pour poster!)

anem a totes!!!!!!!!!!!!!!!

manif à béziers l'aprem, repas à la plage le soir et coucher de soleil à carcassonne!!!

beau programme toulousiains!!!!!!!!!!!!!!!!!

tu as oublié la fiesta dans les arènes de Besiers !

Link to comment
é bé oui merci du soutien!!

paradoxalement, sur le forum del'usap ça se boulègne plus qu'ici!!!

(à la hauteur du nombre de post de réponse d'ici mais ça ne veux aps dire que parce qu'on ne fait que lire on n'est aps d'accord ou n'ira pas!!, si je lis quelque chose et que je ne pense pas pouvoir y apporter grand chose, j'évite de poster pour poster!)

anem a totes!!!!!!!!!!!!!!!

manif à béziers l'aprem, repas à la plage le soir et coucher de soleil à carcassonne!!!

beau programme toulousiains!!!!!!!!!!!!!!!!!

tu as oublié la fiesta dans les arènes de Besiers !

exacttttttttttttttttttttttttttttt

Link to comment
magicien.net

http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp...i=catalunyanord

en català

DIUMENGE, 18/03/2007 - 12:50h

Fort èxit de la manifestació d'ahir a favor de la llengua occitana.

Catalunya-nord, Països Catalans; €uropa.

Encara que els diferents mitjans no es posen d'acord en les xifres d'assistents, podem afirmar que la manifestació d'ahir dissabte a Besiers, va ser tot un èxit. Occitans, catalans, bretons, alsacians, corsos i bascos, van manifestar-se junts per reivindicar l'adopció de mesures encaminades a promoure les seues respectives llengües i la cultures, víctimes del centralisme de l'estat francès.

Hi érem: va ser la més gran que hàgim vist!

...

Les xifres d'assistents varien entre les 15.000 (premsa i policia) a 20.000 persones (organitzadors), segons les fonts. Però amb aquest es pot assegurar que aquesta va arreplegar el doble de manifestants que la darrera feta a Carcasona (10.000 anunciats els organitzadors). Van assistir també representants dels Països Catalans, i d'Itàlia. La manifestació va transcorre sense incidents, i entre els assistents es trobava Dominique Voynet, candidata pels verds a la presidència de la República francesa, els altres candidats estaven representats.

Per Catalunya-nord hem notat la presència de tres elegits de Perpinyà (els Srs Roure, Pol i la sra. Barre), de tres autobusos de la fédéració (amb el sr. Prost al davant), de la presència d'un grup d'ERC (amb el Sr. Ridaura) i del Sr. Le Bhan (la Bressola).

Si voleu des d'aquí ( http://sud.france3.fr/videojt/ ) podeu visionar les noticies en occità de france3 que fa un resum d'aquesta manifestació. També podeu veure diferents fotos des de l'Associació Catalana d'Esperanto ( http://www.esperanto.cat/besiers2007/fotos.php?n=Inici.FoTos ).

També és anunciat un reportatge amb entrevistes al NetTVCat C-n de dissabte vinent.

Link to comment

http://thesopranoscrew.free.fr/manif%20b%E...it/DSCN0121.JPG

http://thesopranoscrew.free.fr/manif%20b%E...it/DSCN0091.JPG

davantages là!:

http://picasaweb.google.fr/scArf11/ManifBZiers

sur france 2 dimanche soir ils en ont parler dans unb reportage objectif et construit, et pas une redite vite fait du 'une jacobine depèche afp de merde!

Link to comment
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
http://creo-mp.chez-alice.fr/manifbesiers/indexbesi.htm

et bravo au tfc même si je préfèrerais l'om en ligue des champions!!

Trahi meme par les catalans ... Voyous !!! TFC 2eme ! Et oui Mr !!

j'aime bien le tfc mais pas plus que nice ou bordeaux!!

et je suis pour le st au sommet du ruby (enfin derrière l'usap ou clermont!!)..................... donc pas de concurrence footballistique de trop!!

et je trouve le staidum et surtout ses environs très impersonnel, remarque le petit estadi du ruby est aussi au bord de la rocade, question emplacement pas top non plus!!

rien ne vaut aimé giral ou brive (pelote basque à coté,stade d'athlé...) !!!!!!!!!! :blink:

per retrobar lo filh d'aquel thema:

Message aux candidats sur les langues minoritaires:

http://catnord.cat/campanya.cfm

L'estat francès dintra dins los darrièrs moments de la campanha presidenciala 2007.

L’interpretacion de l'article de la Constitucion que fa del francés " la langue de la République " interdich una usança normala de las autras lengas del territòri dich republican. Aquesta interpretacion restrictiva viòla l’egalitat dels ciutadans e de las ciutadanas, mas tanben los tèxtes e convencions internacionalas signadas per l’Estat meteis.

L'existéncia de las nòstras lengas se trapa amenaçada. Per evitar una mòrt programada protestem e demandem mesuras als candidats.

A VOUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...